Kaukoputki avaruustarkkailijan apuna

Kaukoputki avaruustarkkailijan apuna

Kaukoputkesta tulee usein ensimmäisenä mieleen avaruus, jota sen avulla voidaan katsella. Siihen se onkin todella kätevä apuväline. Tähtitaivasta voi ihailla myös ilman kaukoputkea, mutta kyllä sieltä näkee paljon enemmän asioita kaukoputken avulla. Yksi suosituin kohde on tietysti se, joka on meidän planeettaamme kaikista lähempänä, eli kuu. Kun katselee sitä kaukoputken läpi, voi nähdä esimerkiksi kuun pinnassa olevia kraatereita. Jos kyseessä on harrastajaputki, tähdet esimerkiksi näkyvät sellaisella edelleen pistemäisinä kohteina. Mutta jotain värejä niistä voi erottaa, joten kyllä tähtiäkin kannattaa katsella kaukoputken läpi. Avaruudesta voi olla vaikea löytää kaukoputkelle sopivia kohteita. Ainakin, jos kyseessä ei ole tietokoneavusteinen putki.

Kaukoputken havainnointikohteita on muitakin kuin avaruus

Kun haluaa hankkia kaukoputken, pitää tietysti ensin tietää, mitä sillä aikoo tehdä. Sellaisella voi tarkkailla myös maassa tapahtuvia asioita. Tätä tarkoitusta varten löytyy ihan omanlaisensa kaukoputket. Mutta avaruus on aika usein kohde, jota kaukoputkella erityisesti halutaan katsella. Varsinkin avaruusharrastusmielessä kaukoputken hankinta on hyvä idea. Sen avulla pääsee harrastukseen sisään paljon paremmin kuin pelkästään omien silmien tai muiden apuvälineiden, vaikkapa kiikareiden, avulla.

Kaukoputken jalusta on tärkeä osa kokonaisuutta

Ennen kuin hankkii kaukoputken, kannattaa selvittää millainen kaukoputki on paras siihen omaan tarkoitukseen, ja mitä kaikkea muuta kaukoputken rinnalle pitää hankkia. Sellaisen mukana tulee jonkinlainen jalusta, mutta se ei välttämättä ole sopiva siihen, mihin kaukoputkea aikoo käyttää. Jos avaruutta tiirailee paikasta, jossa tuulee usein tai sen alla tärähtelee muuten vain helposti, pitää jalustan olla todella tukeva. Ihan pienikin tärähdys nimittäin tekee näkymästä huonon.

Jos maasto on jalustan pystytykselle haasteellinen, kannattaa hankkia jalustaksi kolmijalka, joka sopii haasteellisellekin pinnalle. Senkin pitää olla mahdollisimman tukeva, jotta se ei tärähtele helposti. Jos kyseessä on tietokoneavusteinen kaukoputki, on sitäkin varten omanlaisensa jalusta. Silloin jalusta voi olla jopa sellainen, jota voi ohjata tietokoneella, aivan kuten kaukoputkeakin. Tästä on paljon apua muun muassa silloin, jos kaukoputki meinaa olosuhteiden takia täristä. Silloin tietokoneen avulla voidaan ohjata jalustaa siten, että kaukoputki osoittaa koko ajan haluttuun kohteeseen.