Kiikareiden ja kaukoputkien samat tarkkailukohteet

Kiikareiden ja kaukoputkien samat tarkkailukohteet

Kiikareista on paljon apua, kun lähdetään luontoretkelle tarkkailemaan vaikkapa lintuja. Kaukoputkella taas on kätevää katsella avaruuteen. Silti näistä kumpaakin voi käyttää näihin kumpaankin tarkoitukseen. Se, kumpaa niistä kannattaa käyttää missäkin tilanteessa, kannattaa miettiä tarkkaan. Jos esimerkiksi joutuu kulkemaan pitkiä matkoja, kulkeutuvat kevyet kiikarit helpommin mukana kuin usein melko painavat ja suuret kaukoputket. Mutta myös kiikareita löytyy moneen eri tarkoitukseen. Osa niistä soveltuu esimerkiksi parhaiten lintujen bongaamiseen. Jos harrastaa esimerkiksi vain pelkästään lintujen bongausta, kannattaa hankkia juuri siihen soveltuvat kiikarit. Mutta jos haluaa nähdä lintuja todella kaukaa, pitää niitä silloin katsella kaukoputkella, jolla näkee paljon kiikareita kauemmaksi. Tämän takia pitää olla hyvin tietoinen siitä, mitä ja kuinka kaukana olevia asioita on tarkoitus katsella.

Metsään kiikarit ja aukeisiin paikkoihin kaukoputki

Tässä on hyvä neuvo siihen, milloin kannattaa ottaa luontoretkelle mukaan kiikarit ja milloin kaukoputki. Metsässä pärjää hyvin kiikareilla, koska siellä ei yleensä tarvitse tiirailla kovin kauas. Siellä jos näkee esimerkiksi lintuja, eivät ne voi olla kovin kaukana. Puut ovat aina sen verran tiellä, että jossain todella kaukana olevia lintuja ei huomaisi edes kaukoputkella. Metsässä eteneminen on usein vaikeakulkuista. Sekin on hyvä syy, että silloin mukana ovat pienet ja kevyet kiikarit sen sijaan, että mukana pitäisi raahata usein aika painavia kaukoputkia. Kaukoputken käytössä tarvitaan myös jalustaa, jota sitäkin pitäisi jotenkin saada kuljetettua mukana.

Jos tarkoitus on nähdä jotain aukeilta paikoilta, sopivat kaukoputket siihen paremmin, varsinkin jos paikkaan ei tarvitse kulkea pitkää matkaa. Kohteena voi olla silloin esimerkiksi linnut, jotka ovat muuttoaikeissa tai muuten vain jossakin todella kaukana. Kiikareilla ei niitä silloin välttämättä näkisi. Kaukoputki sopii hyvin käytettäväksi pelloille tai vaikka meren ääreen.

Avaruuttakin voi havainnoida kiikareilla

Kaukoputki on toki todella kätevä väline, kun haluaa havainnoida avaruutta. Mutta sitä voi tehdä myös kiikareilla. Niilläkin voi nähdä avaruudesta paljon asioita, joita ei pelkillä silmillä erota. Ne voivat olla myös hyvä lisä kaukoputken omistajalle, joka haluaa ihastella ja tarkkailla avaruutta. Kiikareillakin voi tutkia vaikka kuuta ja sen kraatereita.