Kiikarit mukaan retkelle

Kiikarit mukaan retkelle

Kiikarit ovat lähes pakollinen väline, kun lähdetään retkeilemään luontoon. Ainakin jos siellä haluaa havainnoida kaiken mahdollisen, mitä ympärillä tapahtuu. Vaikka olisi kuinka hyvä näkö, ei ihminen silti näe läheskään kaikkea tarvitsemaansa. Retkellä tulee eteen monta tilannetta, joista ei selviäisi ainakaan kovin helposti ilman, että näkee erikoisen kauas. Kiikareiden käyttö tekee retkestä myös paljon mielenkiintoisemman. Yleensä retkelle lähdetään siksi, että päästään seuraamaan, mitä siellä luonnossa oikein tapahtuu. Mitä kauemmas näkee, sitä enemmän näkee kaikenlaisia mielenkiintoisia luonnossa esiintyviä asioita.

Kiikarit ovat veneretken oiva apuväline

Ulkona ollessa näkymät voivat avautua todella kauas, eikä ihmissilmä näe kovinkaan pitkälle ilman apuvälineitä. Kiikareilla voi tiirailla vaikka veneestä käsin sopivaa saarta, jonne rantautua retkeilemään. Niiden avulla näkee jo kaukaa, onko kohteessa ketään muita, ja soveltuuko paikka rantautumiselle. Veneestä käsin voi nähdä myös muuta mielenkiintoista.

Vesistössä voi liikkua myös talvisaikaan jalan, jos vain jää on tarpeeksi kestävä. Silloin kiikareilla voi tähyillä sopivaa leiriytymispaikkaa, ja ehkä sitä, että onko siellä kaukana näkyvät muut retkeilijät itselle tuttuja.

Luonto voi olla lähempänä kuin miltä se tuntuu

Kun lähdetään luontoon, haetaan sieltä yleensä omaa rauhaa. Metsä on myös oiva kohde, jossa voi nähdä kiikareiden avulla paljon enemmän kuin pelkästään omilla silmillä. Jos jokin mielenkiintoiselta vaikuttava eläin häärii jossakin kauempana, voi sen toimintaa seurata siten, että tuntee olevansa ihan siinä vieressä, vaikka onkin oikeasti tarpeeksi kaukana. Kiikareiden avulla eläimiä ei tarvitse mennä häiritsemään liian lähelle, eikä se välttämättä edes onnistuisi, koska luonnon eläimet eivät halua päästää meitä katseluetäisyydelle. Eikä ihan jokaisen eläimen lähelle kannata edes mennä.

Kiikarit ja lintubongaus

Kiikarit ovat lintubongauksessa lähes pakollinen apuväline. Ilman niitä linnuista nähtäisiin yleensä vain se, että kyseessä saattaisi olla jokin tuttu tai jopa itselle tuntematon lintu. Varsinkaan linnut eivät usein anna tulla kovin lähelle, joten niitä ei ehdi näkemään, jos niitä lähestyy. Ne lentävät silloin vain entistä kauemmaksi. Kiikareilla niitä voi tarkkailla rauhassa, ilman että ne häiriintyvät.